Tanulmány

2013.01.17

Maus György: A mobilitás fenntarthatósága- globális kihívás

/ Menüpont: Tanulmány

globalizm.jpgA közlekedés alapvető jelentőségű a gazdaság és a társadalom számára A mobilitás létfontosságú a belső piac működéséhez és az utazási szabadságukkal élő polgárok életminősége szempontjából. A közlekedés gazdasági növekedéssel és munkahelyteremtéssel jár: fenntarthatónak kell lennie, figyelembe véve az előttünk álló kihívásokat. A közlekedés globális rendszer, ezért a hatékony intézkedés szoros nemzetközi együttműködést feltételez.

2011.12.11

Maus György: Magas költségek alacsony hatásfokkal!

/ Menüpont: Tanulmány / Fényképek: Közösségi Közlekedés

BKVMaus György kutatási igazgató nem találja meglepőnek a napokban megjelent közösségi közlekedéssel kapcsolatos tanulmány eredményeit:

2009.03.22

INTELLIGENS JÁRMŰRENDSZEREK

/ Menüpont: Tanulmány

int.jpgA közúti közlekedés volumene mind a személy-, mind a teherszállítás területén jelentősen növekszik, és ezt a fejlődést az infrastruktúra nem tudja követni. Ennek következményeképp nő a közlekedési folyamatsűrűség, ami a környezetterhelés jelentős emelkedését okozza, és ezzel párhuzamosan romlik a közlekedés biztonsága. A közlekedési folyamat stabilitásának biztosítása nem képzelhető el a járművek intelligenciájának növelése nélkül.

2009.03.22

A gyalogos közlekedés gazdasági értéke

Kép

A kanadai Victoria Közlekedéspolitikai Intézet nemrég nyilvánosságra hozott tanulmánya* rámutat arra, hogy a hagyományos közlekedéstervezés során rendszeresen alulértékelik a nem motorizált forgalom mértékét és társadalmi jelentőségét, ezért a megérdemeltnél jóval kevesebb figyelmet és erőforrást szánnak feltételeik javítására. A közúti járműforgalmat támogató döntések (például magas megengedett sebesség, széles utak, nagy parkolók kialakítása) ráadásul általában megnehezítik a gyalogosforgalmat.