2009.05.01

Közlekedésbiztonsági Roadshow

Kép 2009. május 04-én újra indul a Közlekedésbiztonsági Roadshow, mely immár 10 megyeszékhelyen „gördül át”, majd május 15-én Székesfehérváron fejeződik be.
Időpont: 2009. május 4-15.
Útvonal: Eger – Nyíregyháza – Debrecen – Szolnok – Kecskemét-Szekszárd – Kaposvár – Nagykanizsa – Szombathely – Székesfehérvár

A közlekedés biztonságának javítása, a súlyos és halálos közúti balesetek számának csökkentése, a közlekedési kultúra erősítése, a közlekedési szabályok ismeretének és betartásának növelése kiemelt célkitűzés Magyarországon is. Az elmúlt évben bevezetett intézkedések, a szabályok szigorítása és a rendőrség fokozott közúti ellenőrzései, valamint a közlekedési tudatosságot és magatartást javító kommunikáció, kampányok és rendezvények mind hozzájárultak ahhoz, hogy jelentős eredményeket értünk el e téren. 2008-ban több mint 20 %-kal kevesebb halálos közúti baleset történt, 40 év után először volt ismét 1000 fő alatt (970 fő) az elhunytak száma!
Ez nagyon jelentős eredmény, amire büszkék lehetünk, és amit tovább javítani, fenntartani közös célunk és felelősségünk. Ez európai uniós elvárás is. Magyarországnak is teljesítenie kell az Európai Unió ún. Fehér Könyvében foglaltakat, azaz a közúti balesetek 50%-os csökkentését 2011-ig.
Ezért 2009. május 4-15. között – a Miniszterelnöki Hivatal Új rend és szabadság program Titkársága, az Országos Baleset-megelőzési Bizottság és a Nemzeti Közlekedési Hatóság szervezésében – rendezzük a második országos „közlekedésbiztonsági roadshow”-t, amely az ország tíz városába (Eger, Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok, Kecskemét, Szekszárd, Kaposvár, Nagykanizsa, Szombathely, Székesfehérvár) látogat el.
A rendezvény célközönsége ismét a 10-14 éves korosztály, több ezer gyermeknek szervezünk ismeretterjesztő előadásokat és bemutatókat, játékos vetélkedőket. Folytatni kívánjuk a helyi hatóságok és civil szervezetek együttműködésének támogatását is, valamint a lakosság figyelmének felhívását a balesetek elkerülésének és a szabályok betartásának fontosságára.

A rendezvények programja

9-12 óra közlekedésbiztonsági programok gyermekeknek a városi sportcsarnok (műsorvezető: Istenes László, fellép: Cozombolis)
14.00 ünnepélyes megemlékezés a balesetben elhunytak emlékére, kopjafa állítás
(beszédet mond: polgármester, városi rendőrkapitány, megyei főkapitány, városőrség/polgárőrség képviselője, OBB képviselője)