2011.12.11

Új finanszírozási tervek a közlekedéspolitikában

Az EU 50 milliárd eurót tervez infrastrukturális beruházásokra fordítani – a cél: hálózatainak összekapcsolásával Európát versenyképesebbé tenni, és új munkahelyeket teremteni.

Az intelligens, fenntartható és egymással összekapcsolt közlekedési, energetikai és digitális hálózatok elsődleges fontosságúak Európa gazdaságának jövője szempontjából.

A gazdasági válság miatt azonban lecsökkentek az infrastrukturális projektek finanszírozását támogató – magán- és állami forrásokból származó – befektetések.

A Bizottság ezért új finanszírozási tervet javasol, hogy minél gyorsabban fellendítse a közúti és vasúti munkálatokhoz, továbbá a villamosenergia-hálózatok, a kőolaj- és földgázvezetékek, valamint a nagysebességű széles sávú hálózatok fejlesztéséhez szükséges hosszú távú befektetéseket.

Az EU az e célra szánt 50 milliárd euróval arra ösztönözheti a magánszektor és a közszféra befektetőit, hogy járuljanak hozzá ezeknek a projekteknek a finanszírozásához. E projektek egy része másképp nem valósulhatna meg. A bizottsági javaslat – összhangban az Európa 2020 megnevezésű uniós növekedési és munkahely-teremtési stratégiával – célul tűzi ki a tisztább közlekedési módok és a megújuló energiaforrások térnyerésének elősegítését is.

Az európai közlekedési hálózat fejlesztése – 31,7 milliárd euró

A közlekedési hálózatok Európában különálló rendszerekként alakultak ki az egyes országokban. Az Európai Unió fontos szerepet játszik a tagállamok együttműködésének megkönnyítésében az országok közötti közlekedési összeköttetések megtervezése, kivitelezése és finanszírozása során.

Az uniós alap olyan infrastrukturális projektek támogatására fog szolgálni, amelyek megvalósítása megkönnyíti az emberek számára az utazást és a kereskedelmet, elsősorban a nyugati és a keleti EU-tagországok között. A beruházások a környezetkímélő és fenntartható közlekedési módokra összpontosulnak majd.

Az energiahálózatok összekapcsolása – 9,1 milliárd euró

Az uniós finanszírozás a tervek szerint az EU-tagországok közötti összeköttetések bővítését fogja elősegíteni, azt célozva, hogy könnyebbé váljon az energiaszállítás, mind a hagyományos módszerekkel termelt, mind pedig a megújuló forrásokból származó energia esetében.

A transzeurópai energiainfrastruktúra tökéletesítésével növelni lehetne az ellátásbiztonságot, elérhető árakat lehetne fenntartani, és mindemellett az éghajlatváltozás megfékezésére irányuló uniós célokat is könnyebb lenne megvalósítani.

Nagysebességű digitális hálózatok kiépítésének támogatása – 9,2 milliárd euró

A Bizottság azt javasolja, hogy az uniós beruházások ezen a területen a széles sávú hálózatok és a páneurópai digitális szolgáltatások kiépítésére összpontosuljanak. A Bizottság becslése szerint a hálózati infrastruktúrára fordított uniós finanszírozás további 50 milliárd összegű befektetést vonz majd más forrásokból.

Az EU az alapból támogatást nyújt majd a digitális azonosítási, közbeszerzési, egészségügyi, igazságügyi szolgáltatások és a vámeljárásokhoz kapcsolódó szolgáltatások kiépítéséhez is. Az uniós pénzek a hálózatok együttműködési képességének biztosítását és a tagállami szolgáltatások összekapcsolását fogják szolgálni.

Következő lépések

Az EU innovatív piaci eszközök, így garanciák és projektkötvények alkalmazásával kívánja elérni, hogy a magánszektor is hozzájáruljon az említett tervek finanszírozásához. A Bizottság által javasolt alap az Európai Unió 2014–2020-as költségvetési javaslatcsomagjában kap majd helyet.

A javaslat megvalósulásához a tagállami kormányok és az Európai Parlament jóváhagyására van szükség.

ec.europa.eu