2018.03.25

Maus György: Önvezető és közlekedési technológiák a CES palettáján

A világ fogyasztói technológiai újdonságainak bemutatására évtizedek óta bevett eseménynek számít az évente megrendezett CES kiállítás és konferencia. Az idei rendezvényre január 9-12. között került sor Las Vegasban. Az itt bemutatott eszközök és alkalmazások gyakran trendformáló erejűek – lássuk hát, milyen új megoldásokkal találkozhatunk 2018-ban!

9864037_web1_web-cesday2slideshow_010617cs_041.jpg

A CES (korábbi nevén Consumer Electronics Show) immár 1967 óta biztosít teret és alkalmat a technológiai nagyvállalatok és a forradalmian új megoldásokat kínáló kisebb vállalkozások számára, hogy a szakemberek és a nagyközönség számára is bemutathassák legújabb fejlesztéseiket. Ezen az eseményen lehetett először megismerni a Commodore 64-et, a CD- és DVD-lemezeket, a Windows XP-t vagy a HD tévét – tehát nemcsak az adott év technológiai trendjeit meghatározó eszközök és szoftverek, hanem gyakran korszakalkotó, ikonikus megoldások is feltűnnek a Las Vegas-i kiállításon. Ezért a műszaki és informatikai érdeklődésűek minden évben világszerte kíváncsian várják a CES-t: vajon idén milyen újdonságok robbanhatnak be a techvilág élvonalába? Számba vettük a legérdekesebb, legelőremutatóbb közlekedést érintő megoldásokat és trendeket.

A Nuviz csapata motoros sisakra rögzíthető, kamerás és átlátszó okoskijelzőt mutatott be. Az eszköz segítségével útközben folyamatosan szem előtt lehetnek a térkép-, sebesség- és forgalomadatok, biztonságosabbá téve ezzel a motorosok közlekedését.

A mindennapi hírekben gyakran találkozunk olyan esetekkel, amikor a hosszabb-rövidebb időre véletlenül az autóban hagyott kisgyermekek, háziállatok veszélybe kerülnek. Az EDGE3 mesterséges intelligenciával is támogatott, az autó belső terét figyelő szenzorja nemcsak ezeket az eseményeket segíthet elkerülni, hanem könnyen megállapítja, hogy a hátsó ülésen lévő gyermek ébren van-e vagy alszik, illetve az autófeltöréseket és trükkös lopásokat is jelezni tudja az okostelefonnal rendelkező felhasználó számára.

A MAT (Magnetic Assisted Tap) eszköze az elektromos kerékpárokat okoskerékpárrá változtatja. Amellett, hogy a bicikli sebességét és egyéb adatait méri és elemzi, navigációs és lopásgátló funkciókkal is rendelkezik. Az eszközhöz csatlakoztatható okostelefonon keresztül az adatokból készített elemzések, riportok akár távolról is elérhetők.

A német fejlesztők által megalkotott Volocopter 2X egy drónszerű kialakítású, teljesen automatizált és elektromos motorral üzemelő személyszállító jármű. Emellett 18 apró rotorjával és kifinomult vezérlőrendszerével hétszer halkabb működést tesz lehetővé, mint amit egy hagyományos helikopter esetében tapasztalnánk.