2010.03.15

Közlekedjünk ügyesebben, éljünk egészségesebben!

Hagyjuk az autót a garázsban porosodni, kapjunk kerékpárra vagy menjünk gyalogszerrel: íme a 2010. évi Európai Mobilitási Hét receptje.

A zajártalom, levegőszennyezés és a közlekedési dugók legfőbb vétkese az autóforgalom, amely életminőségünket és egészségünket is veszélyezteti. A levegőszennyezés a légúti betegségek elhatalmasodását vonja maga után, míg a mozgásszegény életmód növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések és a kóros elhízás kockázatát. Ne felejtsük el azt sem, hogy évente 127 000 ember hal meg Európa útjain.

A 2010. évi Európai Mobilitási Hét ékes bizonyíték arra, hogy nagyon is lemondhatunk az autóról: helyette kevésbé szennyező és zajos közlekedési eszközre szállhatunk, amellyel egyszerre teszünk jót a természetnek és tulajdon egészségünknek. Ha kerékpárral vagy gyalogszerrel megyünk munkába, azzal nemcsak a szén-doixid-kibocsátást csökkentjük, hanem magunkat is edzésben tartjuk.

Szeptember 16. és 22. között a rendezvényben részt vevő városok olyan programokat szerveznek, amelyekkel fenntartható közlekedésre buzdítják és annak előnyeiről tájékoztatják lakóikat. Az olaszországi Bolognában például a város területén elhagyott, használt kerékpárok aukciója lesz terítéken, míg a franciaországi Cannes lakói a közös járműhasználat mikéntjével ismerkedhetnek meg. A csehországi Brno városa északi síjárásra vagy görkorcsolyázásra csábít, a belgiumi Brüsszelben pedig egy nagy út mentén piros szőnyeg terül a járdán közlekedők lába alá.
Az Európai Mobilitási Hét megrendezésére 2002 óta kétévente kerül sor. A részt vevő városok kötelezettséget vállalnak arra, hogy - a hét eseményeinek megrendezésén túl - legalább egy hosszú távú gyakorlati intézkedést is hoznak. A legutóbbi alkalommal addig soha nem látott számú, 2 178 város csatlakozott a kezdeményezéshez, és 4 441 hosszú távú intézkedést hoztak.
Rendszerint szeptember 22-ére esik az autómentes nap, amely a hét fénypontja. E napon bizonyos kijelölt területeken kizárólag a gyalogos-, kerékpár- vagy tömegközlekedés engedélyezett.
Az Európai Mobilitási Hét lehetőséget nyújt arra, hogy változtassunk közlekedési szokásainkon, és éljünk a lehetőséggel, hogy nyugodtabb és kevésbé szennyezett környezetben mozoghatunk. Nekieredhetünk gyalogszerrel, biciklin vagy rolleren: a fő az, hogy mozogjunk és jobban éljünk!

RR