2009.04.16

Energiatakarékos autógumik

Kép  Egy autó üzemanyag‑fogyasztása negyedrészt a gumik minőségétől függ. Ha nem kellően felpumpált vagy rossz minőségű gumikkal autózik, a szokásosnál többször kényszerülhet tankolni. Mivel egy autó üzemanyag‑fogyasztása negyedrészben az autógumi minőségétől függ, nem mindegy milyent használunk – s ez a CO2‑kibocsátás miatt sem másodlagos. A képviselők által támogatott új szabályok szerint az üzemanyag‑fogyasztás hatékonysága alapján kellene címkézni az autógumikat. Így annyi üzemanyagot lehetne megtakarítani, mintha 1,3 millió gépjárművet vonnának ki a forgalomból.

Mivel az Európai Unió széndioxid-kibocsátásának egynegyedéért a közúti közlekedés a felelős, a képviselők úgy vélik, sürgős intézkedések szükségesek e téren. Ha tökéletes autógumival közlekedünk, ám nem megfelelő az azokban lévő nyomás, már ez is megnövelheti üzemanyag‑fogyasztásunkat. Ha ez több millió gépjárműnél fordul elő, a hatás felmérhetetlen lehet.

Az EP ipari szakbizottságának tagjai március 31-én támogatták, hogy A‑tól G‑ig energiahatékonyság szempontjából címkézzék az autógumikat valamennyi személygépkocsinál és teherautónál használatos C1, C2, C3 típusú gumiabroncsokra vonatkozóan. A javasolt intézkedést várhatóan 2012-ig bezárólag vezetik majd be.

Zajszint és úttapadás

Az energiafogyasztási szint mellett a jövő gumiabroncsai mutatnák továbbá a tapadási teljesítményt, valamint a kibocsátott zaj szintjét. Az alacsony – 68 (C1), 69 (C2) és 70 decibel (C3) alatti – zajszintű gumikat fülvédők jeleznék.

A téma parlamenti felelőse a belga, néppárti Ivo Belet, valamint szakbizottsági képviselőtársai azért támogatják annyira a javaslatot, mivel az Európában eladott gumiabroncsok 78 százalékát korábbi kiöregedett gumik helyett vásárolják, így a képviselők szeretnék, ha a fogyasztók tudatosan vásárolhatnának.

Belet biztos afelől, hogy ez nem jár majd kellemetlenséggel a vezetők számára: „A környezetbarát gumik választása nagyon egyszerű lesz hála az egész Európában alkalmazandó fogyasztóbarát és érthető címkézési rendszernek”. A javasolt intézkedésnek mindemellett „alapvető környezetvédelmi és fogyasztói előnyei is vannak” – tette hozzá.

Energiahatékonysági csomag

A gumiabroncsok címkézésére vonatkozó javaslat az Európai Bizottság energiastratégiájának második felülvizsgálatát követően benyújtott energiahatékonysági jogszabálycsomag részét képezi. A csomaghoz tartozó további javaslatok kiterjednek többek között az épületek energiahatékonyságának növelésére, valamint az energiahatékonysági címke bevezetésére.

Mint ismert, az Európai parlament 2008 decemberében fogadta el a klímaváltozási jogszabálycsomagot, amelynek célkitűzései: 20 százalékos energiahatékonyság-javítás, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 20 százalékos csökkentése, valamint a megújuló energiák felhasználási arányának 20 százalékra történő növelése. Mindez 2020-ig.

REF : 20090403STO53398