2009.05.09

STOP Közlekedési Park az Orczy-kertben

Kép 2008. szeptember 20-án az Orczy Kertben megnyílott a STOP Közlekedési Park, a főváros legkorszerűbben felszerelt közlekedési játszótere. A STOP Közlekedési Park legfőbb célja, hogy elősegítse a gyermekek biztonságos közlekedésre való nevelését, s ezzel csökkentse a közlekedési balesetek számát.
Magyarországon a közlekedési balesetekben meghalt személyek száma sajnos több mint 30%-al meghaladja az EU átlagot. A száraz és egyben tragédiákat hordozó tényeket vizsgálva, a közlekedési balesetben meghalt, megsérült gyermekek száma 2001 – 2005 között 2.480, illetve 2.387 fő között ingadozott, majd 2006-ban némileg csökkent 2.375 főre. A gyermekek körében végzett baleset-megelőző munka is hozzájárult ahhoz, hogy manapság utasként már több gyermek sérül meg, mint közlekedőként.
A közlekedésre nevelés már kora gyermekkorban elkezdhető, s ezt játékos formában végezve nagyon jó eredményeket lehet elérni. A STOP Közlekedési Parkban a valós közúti helyzetek szimulálása érdekében többek között közlekedési jelzőtáblák, működő jelzőlámpák, vasúti átjáró, körforgalom és oktató benzinkút került elhelyezésre. A tanulást oktatási segédfüzetek és táblák segítik. A fiatalok környezettudatosságra való nevelése érdekében a parkban szelektív hulladékgyűjtők is találhatók. A pihenést és kikapcsolódást pedig pihenőpadok, valamint ital- és snack automaták biztosítják.
A park felújítását, korszerűsítését és üzemeltetését – közel hétmillió forintos beruházással - a Felelősséggel a Közösségért Közhasznú Alapítvány vállalta fel, azzal a céllal, hogy elősegítse a szociális viselkedési normák, a tolerancia beépülését a fiatalok szemléletébe - különös tekintettel a közlekedésre - a legteljesebb szakmai szempontok figyelembe vételével.
A STOP Közlekedési Park létrehozása érdekében a Felelősséggel a Közösségért Közhasznú Alapítvány összefogott a GRSP Magyarország Egyesülettel, a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvánnyal, valamint a BRFK Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottságával.
A STOP Közlekedési Park felépítését támogatta a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt., a Fürge-elektronika Bt., a Shell Hungary Kft., a GRSP Magyarország Egyesület, a Coca-Cola, a Mars Magyarország, az Eurostile nyomda és grafikai stúdió, valamint a Fővárosi Kertészeti Vállalat. A Felelősséggel a Közösségért Közhasznú Alapítvánnyal együttműködik az Orczy Park üzemeltetője, a Józsefvárosi Kulturális és Sport Kht. is.

Székely Katalin

A mappában található képek előnézete STOP Közlekedési Park az Orczy-kertben