„Safer roads in Europe. Yes, we care!

Safer roads in Europe. Yes, we care!

Tizenévesek Biztonságáért Akcióprogram 2012-2013

A 4. Európai Közlekedésbiztonsági Cselekvési Program stratégiai célja a közúti balesetek halálos áldozatai számának 50 százalékos csökkentése a 2011-2020 közötti időszakban. A magyar Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram törekvéseihez illeszkedve fogalmazza meg Maus György Közlekedési Kollégium Egyesület kutatási igazgatója a 2012. és 2013-as év cselekvési irányait és lehetőségeit.
A Közlekedési Kollégium Egyesület - Közlekedés Pedagógiai Munkacsoportja a közlekedésre nevelés központba helyezését tekinti elsődleges feladatának. Küldetésének tekinti a felelős vezetéssel kapcsolatos üzenetek tizenévesekhez történő eljuttatását, akik sajnálatosan a közúti közlekedés egyik legsebezhetőbb csoportját alkotják.

A kutatási téma aktualitása

Évente csak Budapesten kb. 18-20.000 friss jogosítvány talál gazdára. Ebből legtöbben 20 évesnél fiatalabbak (tizenévesek), akik az érettségei vagy más esemény megtörténte után kapják a lehetőséget otthonról, hogy megszerezhessék a jogosítványt. Sokan azért vágnak bele a jogosítvány megszerzésébe, mert manapság az élet elengedhetetlen feltétele például munkavállalásnál a vezetői engedély megszerzése. Amikor elkezd valaki önállóan közlekedni, hamar negatív élmények érik. Felismeri esetleg meg is tapasztalja, hogy ezzel az autóvezetői tudással könnyen keveredhet balesetveszélyes szituációba. Sok esetben nem a technikai hiányosság a fő probléma, hanem a gyakorlat hiánya. Ekkor megszaporodhatnak a problémák veszélyhelyzetek. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a tizenéveseknél a baleseti halálozáson belül a közúti balesetek képezik a vezető halálokot.

A kutatás és akcióprogram célja

A program célja, célzott adatok gyűjtésével és feldolgozásával a megfelelő oktatási anyagok modulrendszerének kialakítása és az érdekeltekhez történő minél szélesebb körben történő eljuttatása.

A kutatás módszere
  • Adatok felvétele (kérdőív)
  • Adatok elemzése
  • Az elért eredmények értékelése
  • A kutatás alapján interaktív oktatási anyagok kidolgozása
  • Kampány lebonyolítása
  • Az oktatási anyagok érdekeltekhez történő eljuttatása

Tervezett oktatási modulok

Interaktív kockázat-menedzsment tréning alkalmazása. Célja hozzásegíteni a tizenévest, a különböző vezetési kezikonyv-es-dvd2.jpghelyzetekre történő helyes reagálásra:
  1. A gépjármű állapotának ellenőrzése
  2. Vezetés éjszaka és autópályán
  3. Veszélyhelyzetek kezelés
  4. Nagy forgalomban történő manőverezés
  5. A kockázatok csökkentésének eszközei

Szülők felkészítése a tizenévesek autóvezetésével kapcsolatos kockázatokra:

• Korhatárok, engedélyek
  • Biztosítás A legtöbb család hozzájárulásával a tizenéves  a meglévő autót használja. Ezzel a ténnyel kapcsolatos veszélyek és lehetőségek elemzése
  • Mit tehet a szülő, hogy gyermeke biztonsággal kezelje a járművet?
  • Milyen szabályok vonatkoznak az üzemanyag beszerzésre, valamint milyen terhek hárulnak a családra, amikor a tizenéves jogosítványt szerez?
  • A szülők által közvetítendő helyes vezetői attitűd elemei:
-          Mindig viseljen a biztonsági övet.
-          Tartsa be a közlekedési szabályokat.
-          Ne használjon mobiltelefont vezetés közben.
-          Folyamatosan ellenőrizze a sebességét.
-          Ne vezessen, ha dühös vagy fáradt.

A megfelelő autósiskola kiválasztása
  • Az oktatók részvétele a teljes oktatási folyamatban.
  • Ideális diák-tanár arány.
  • Az oktatók tagjai legyenek a szakmai szervezeteknek.
  • Az oktatók támogatják, ösztönzik és megkönnyítik a szülők tájékoztatását és bevonását.
  • A felmerülő panaszok megoldására törekednek, ezzel elérve az ügyfelek elégedettségét.

Adatgyűjtés módszere
  • Adatfelvételt interjúkészítés formájában, kérdezőbiztosok végzik.
  • A kutatás honlapján elhelyezett kérdőív kitöltésével on-line formában
teszt-tizeneveseknek.jpg

teszt-tizeneveseknek-2.jpg